Jeśli zależy Ci na utrzymaniu Twojego mózgu w dobrej kondycji przez długie lata, warto włączyć do swojej diety produkty, które są dla niego dobre. Jednym z najbardziej popularnych i zdrowych przekąsek, które warto uwzględnić w diecie dla mózgu, są orzechy. Ich korzystne właściwości zostały potwierdzone badaniami naukowymi.
Orzechy to bogate źródło białka, błonnika i cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega 3. Te ostatnie mają działanie przeciwzapalne i korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Orzechy zawierają również antyoksydanty, które chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Badania naukowe wskazują, że spożywanie orzechów może poprawić funkcjonowanie mózgu. Osoby, które jadły więcej niż 3 porcje orzechów włoskich w tygodniu, miały lepsze profile lipidowe oraz niższe ryzyko chorób układu krążenia i udarów mózgu. Ponadto regularne spożywanie orzechów zwiększa zdolność koncentracji i poprawia funkcje poznawcze.
Orzechy mogą być również pomocne w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Dzięki obecności antyoksydantów, a zwłaszcza witaminy E, pomagają chronić nasze komórki nerwowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do procesów degeneracyjnych w mózgu.
Idealnym rozwiązaniem jest włączenie do diety różnych rodzajów orzechów takich jak migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe czy makadamia. Można dodać je do owsianki, sałatki lub jeść jako przekąski zwłaszcza w chwilach ochoty na słodycze. Ten zdrowy wybór ma jednak sporo kalorii, o czym warto pamiętać, zwłaszcza jeśli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Anna SłomkowskaDietetyk sportowy i Medyczny